Teheccüd Namazı

Hiç yorum yok

Teheccüd Namazı Geceleyin uyanıp kılınan namazdır.

Teheccüd sözlükte, uyumak ve uyanmak manasında olup, zıt anlamlı kelimelerdendir. Daha sonra gece uyanıp namaz kılan kimseye, bu kökten türetilmiş “hecûd” denilmiş ve böylece teheccüd, terim olarak namaz ve Allah’ı zikir için gece uyanmak manasında kullanılmıştır. Yatsı namazından sonra bir miktar uyuduktan sonra kılınan namaza gece namazı (salatü’l-leyl) denir. Gece uykusu bölünerek kalkıp kılınan namazlara teheccüd namazı denir.

Tabiinin büyüklerinden Esved ile Alkame: “Teheccüd uykudan sonradır” demişlerdir. Hatta hiç uyumaksızın bütün geceyi ibadetle geçirmeyi adet edinmek mekruh sayılmıştır (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IV, 13).

Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimize hitaben: “Gecenin bir kısmında sadece sana mahsus, fazla (bir ibadet) olmak üzere namaz kıl. Muhakkak Rabbin seni öğülmüş bir makama erdirecektir” (el-İsra, 17/79) buyurulmuştur. Ayet-i kerimenin tefsirinde teheccüd namazının Hz. Peygamber için farz veya fazilet olduğu ümmeti için nafile olduğu belirtilmiştir.

Teheccüd namazı müstehaptır. İki ilâ oniki rekat arasında kılınabilir. En azı iki rekat, en çoğu on iki, ortası ise sekiz rekattır. Her iki rekatta selam verilmesi daha faziletlidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Nafile Namazlar

Hiç yorum yok

Nafile namazlar

1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı)

2. İşrak Namazı

3. Duhâ (Kuşluk) Namazı

4. Evvabin Namazı

5. Abdest Şükür Namazı

6. Tahiyyetü'l Mescid Namazı

7. Yolculuk Namazı

8. Küsûf ve Husuf Namazı

9. Şükür Namazı

10. Tesbih Namazı

11. İstihâre Namazı

12. Tevbe Namazı

13. Hâcet Namazı

14. Zelzele Namazı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder